dijous, 15 de març del 2012

tipus de gèneres segons la funció

Per poder diferènciar aquest tipus de gèneres musicals hem de conéixer la temàtica de la obra que sona, així com el lloc on s'interpreta. Distinguim dos grans temàtiques: 
  • Música religiosa: són totes aquelles composicions musicales de temàtica religiosa. Distinguim 2 tipus:
    • Litúrgica: aquella que esta pensada per a ser interpretada en convents o esglésies durant la missa litúrgica. Per acompanyar o substituir parts de la missa (com ara Introito, Kyrie, Gloria, Credo, Sanctus o Agnus Dei entre altres).   Exemples: Un fragment de la missa de Requiem (de difunts)de Mozart
    •  

      Però l'exemple per excelència és el cant gregorià, ja que era cantada pels mateixos monjos. 

    • No litúrgica: aquella que tracta temes religiosos però s'interpreten fora de la litúrgia, és a dir, fora del acte de la missa. L'oratori és un bon exemple! Com exemple per excelència és el Oratoti de "El Mesiah" de Haendel.

  • Música profana: és tota aquella que no és de temàtica religiosa: amor, reivindicativa, que no va destinada a ser interpretada en l'església. Observa el següent exemple...Aquest exemple ja l'hem vist en música vocal-instrumental però pot estar classificat al mateix temps com música profana perque no parla de religió.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada